Снимка ПиксабейКоронавирусът с основание безпокои хората в България и по света, но

...
Снимка ПиксабейКоронавирусът с основание безпокои хората в България и по света, но
Коментари Харесай

Нова измама: Умиращ от COVID-19 търси на кого да завещае 1 милион евро

Снимка Пиксабей

Коронавирусът с основание безпокои хората в България и по света, само че има и такива, които желаят да изкарат пари  с машинация от този най-голяма глобален проблем сега.  Измамници те в нета очевидно се борят за Оскар. От началото на пандемията те разпростряха цялостния си капацитет и изпробваха какви ли не способи, с цел да откраднат  персонални данни , да си обезпечат достъп до банкови сметки или просто да накарат наивници да превеждат пари без доста въпроси.

27-годишен пловдивчанин сигнализира  за нов вид измамна  скица  във Facebook, на която някой може да се върже и да се трансформира в жертва с празна банкова сметка. Предупредил е за новаторския метод на шмекерите и в обществените мрежи.

Стоян описа пред изданието, че в събота следобяд получил интересно  известие . Било извънредно дълго, само че „ разваленият български “ и хаосът в родовете на съществителните имена в него незабавно го усъмнило. Въпреки това го изчел до дъно.

В  известие то, което идва от профил с име Gishanov Dimcho от град Плевен, измамникът се показва като бизнесмен, родом от България, само че израснал отвън страната. Обяснява, че като дребен останал сирак и поради това желае помощ в реализирането на план за подпомагането на деца, останали без родители, и бездомници.

„ Дотук всичко звучи що годе свястно. Но нататък към този момент мина границите на фантазията. По-надолу написа, че се е заразил с  ковид , в допълнение имал и рак на гърлото “, описа Стоян.

В  известие то от измамника написа, че не му остава доста време и че скоро ще загине от вируса - „ Не ми остава доста време на земята, т.е. скоро ще умра “, след което изяснява, че желае да подари близо 1 милион евро на пловдивчанина. С тези пари, като се изключи че ще има за лична приложимост, молбата на „ умиращия “ била да се реализира този план за сираци и бездомни хора.

„ Първоначално не отговарях на  известие то, само че който и да е зад този профил, не спря да написа. След като му отговорих, тогава към този момент ми изясни, че ще умира и че желае да ме направи милионер, в случай че се заема с значимата му задача. Всичко е просто неуместно. Дано никой не се хване на сходна нелепост и да повярва на тази небивалица. "

За да получи парите, жертвата, получила  известие то, би трябвало да изпрати името си, своя адрес, банкова сметка, както и ЕГН, с цел да удостовери самоличността си. Това обаче може да коства извънредно доста на наивниците в нета, чиито брой се умножи във време на пандемия. Умножи се и броят на опитите за сходни измами.

Единственото решение на казуса – не отваряйте и не отговаряйте на сходни известия, без значение дали са по мейла или в обществените мрежи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР